Informació general

Dades generals

Gentilici: santestevenc, santestevenca
Població (01/01/2020): 2.864 habitants
Superfície: 10,66 km²
Densitat: 269,2 hab/km²
Altitud (m): 231

L’Escut

L’Escut conté tres còdols i una palma, que són els atributs del martiri de sant Esteve, patró del poble. També s’hi pot veure un palau sostingut sobre un riu, amb forma de faixa ondada d’atzur, que representa la Tordera.

Ubicació

Sant Esteve de Palautordera és un municipi situat al nord-est de la comarca del Vallès Oriental, en el vessant de ponent del Montseny i damunt una terrassa fluvial de la Tordera, a 231 m d’altitud. Forma part del Baix Montseny i limita, al nord i a l’est amb Fogars de Montclús; amb Santa Maria de Palautordera, i, a l’oest, amb Sant Pere de Vilamajor. Dins del seu terme municipal també hi ha el nucli de Santa Margarida, el qual compta amb el 10% total de la població.

Etimologia del nom

Etimologia del nom. El nom de Palautordera ja apareix documentat al s. IX, concretament en un document de l’any 862 en què s’esmenta la vila de Vidamenia i es puntualitza: <>. És un dels primers pobles del Vallès que va incorporar el nom del seu patró, en aquest cas Sant Esteve, al topònim. Durant la guerra civil del 36 el municipi passà a anomenar-se Vallflorida, fins que la dictadura en restaurà el nom.

Activitat econòmica

A Sant Esteve de Palautordera hi ha un clar predomini de la construcció i els seus derivats i del comerç. Tot i així, no s’hi fa cap mercat setmanal. Anteriorment la ramaderia hi tenia un paper força important, amb una gran producció de llet, però ara tan sols hi queden dues cases de pagès. El sector agrari ha perdut pes perquè no es produeix el relleu de les generacions joves, i d’això se n’ha beneficiat el sector serveis, que ha transformat i destinat al turisme rural cases com Can Marc, Can Vila o el Castell de Fluvià. Sant Esteve de Palautordera és un poble amb poc territori i el fet de tenir l’autopista ben a prop propicia que els seus habitants vagin a treballar fora.

Darrera actualització: 10.11.2021 | 13:30
Darrera actualització: 10.11.2021 | 13:30