logo


Com és de costum tradicional, Sant Esteve celebra el primer cap de diumenge d’agost la Festa Major de la localitat en honor al seu patró.

El dies anteriors a la festa, es netejaven i arreglaven, com de costum els carrers i les places de la vila. A principis de segle, l’envelat s’aixecava a la plaça de l’Església i consistia en un tenderol al costat de dues grans moreres que abrigaven tota la plaça. D’aquesta època recordem en Quico de Can Lari, que solia organitzar les festes majors. Anys mes tard, l’envelat s’instal·lava a la plaça Nova (Comte del Montseny).

La festa principal començava el diumenge amb un ofici solemne i una processó en honor a sant Esteve, a la qual assitien les autoritats locals, les de Santa Maria i la Guardia Civil. A continuació hi ha via audició de sardanes a la plaça de l’esglèsia o a la plaça Comte del Montseny, tradició que no va deixar de celebrar-se un cop acabada la Guerra.
Tanmateix, els espectacles més esparats eren els balls i els concerts de festa major, en el quals tocaven les orquestres de més renom del moment.

Festa Major agost 1963 Preu de la contractació
Dia 4 La Principal de Llagostera 7500 pessetes
Dia 5 La Cobla de Barcelona 6500 pessetes

L’any 1956 es va formar a Sant Esteve el conjunt musical <>, format per Joan Font, Lluís Vilardebò i Joan Planas (de Can Genís), que va tocar a la Festa Major d’aquest mateix any.

Com que la Festa Major era la celebració més important de l’any, era costum lluir les millors gales i que les joves estrenessin un vestit. Saben que abans de la Guerra es feien concursos d’elegància (1933). Elegància que, per altra part, era indsipensable per accedir als locals on se celebraven els actes.
A la nit s’assistia a l’audició de les selectes serenates en honor de les autoritats i de la població en general, que donaven pas als lluïts balls de gala.
En els balls les joves es col·locaven en un costat de l’envelat i els joves a l’altre. Per comprometre el ball de tota la Festa Major, els joves demanaven a la seva pretendent <<Què! Ballarem, aquesta festa?>>
En el programa d’actes tampoc no faltava la representació d’una obra de teatre pel <> del Patronat (1972, La Pepa Maca) i un partit d’handbol al pati de les escoles (F.C.Barcelona – B.N.S. Esteve. 1972).
La festa s’acabava el dilluns amb un gran festival infantil per a la quitxalla i a la nit es clausurava amb un ball de tarda i un gran sarau de fi de festa.